Ce să mâncăm (?) și Cine ne mănâncă ?
Printre rânduri urmăresc constant aspectele legate de simbioza și ecosistem în funcționarea organismului nostru biologic.
Desigur ecosistemul este sinonim cu simbioza – procesele de interconectare și cooperare comunitară.
Un aspect tulburător pentru inteligența umană este raportul dintre celulele proprii 40% din corp – celule gazdă pentru 60% din celulele organismului uman – ce sunt microorganismele ecosistemului pe care îl considerăm corpul nostru uman.
Dacă avem vre o 20.000 de gene proprii celulelor umane – ce sunt gazda pentru cele 60% de microorganisme celulare sau sub celulare ce intră în simbioză în și cu noi
Haideți să vedem faptul ca aceste micro organisme aduc 2 milioane de gene aport la organismul nostru.
Genetica studiază accesul la sistemul genetic din nucleul celulei care controlează în continuu expresia vieții din corpul nostru.
Simbioza înseamnă ca fiecare realizează ceva ce este vital pentru existența celorlalți.
Microorganismele fac pentru noi ceea ce noi nu putem face singuri. De ex Sinteza de enzime și proenzime digestive produsă de microbiom este vitală sănătății.
Iar noi le integrăm într un ansamblu ce le susține bună starea.
Dacă scriam pe vremuri aici ca celula este înzestrată cu conștiință și ca fiecare celulă știe și cooperează cu celulele imediat învecinate dar și cu întregul
Azi aș adăuga ca importanța întregului ecosistem vine din bună cooperare și din acțiunea unitară realizată de un grup ce e descris de unitatea proceselor denumită “simbioza” adică un fel de empatie:simpatie în coexistența.
Microorganismele ne ajută asa
Cum ne și descompun.
Știm ca după ce murim ne vom descompune și cei ce ne vor descompune sunt aceste microorganisme ce astăzi populează orașul simbiotic al organismului nostru uman.
În acest proces de cooperare unitară ce rol și ce implicare are conștiința de grup (!) numită simbioza …
Privind mai atent lumea microorganismelor ecosistemului uman vom putea inova felul în care ne gestionăm sănătatea și longevitatea.
În acest joc continuu de a ecosistemul putem să ne hrănim împreună și să supraviețuim cu microorganismele sau să fim mâncați de ele.
Cunoașterea microorganismelor este vitală pentru digestie, hrănire, bunăstare și longevitate – pentru vindecare.
halucino’genele produse de micelii, ciupercile produse de insecte – precum cordicepsul,
sunt introduse cu succes în abordarea bolilor tumorale
Iar studiul fenomenelor / stărilor /extinse de conștiință produse de ex cu psilocybin sau alte molecule produse de unele ciuperci contribuie cu succes la cercetările implicate în tratamentul cancerului.
Antibioticele și antiviralele din insecte dar și cele din miceliul unor ciuperci (precum penicilina) au schimbat complet medicina încă din 1945 când pentru penicilina s- a acordat premiul Nobel.
Antiviralele și antibioticele (ce omoara bacterii) sunt produse permanent de ecosistemul microbian din cele 60% din microorganismele ce ne susțin ecosistemul
Astfel încât azi nu suntem numai ceea ce mâncăm suntem pandemici și pentru ca putem fi mâncați. Însă avem soluțiile la toate aceste provocări.
