Mung – un aliment alcalinizant și o rețetă pentru performanța și detox

În Ayurveda mâncarea este medicament.
Un aliment de bază simplu, dar sacru este Kitchari:
o tocană cu calități ce o recomandă în curele de curățare / ușurare / “detox”
compusă din orez și fasole mung.

Kitchari este foarte ușor de făcut, ușor de digerat și este indicat pentru zilele în care agni (focul digestiv) este scăzut, când doriți o mâncare ușoară sau când vă simțiți puțin îngreunat.

Încercați rețeta și nu ezitați să adăugați condimente + legume după gustul dvs. + dosha (sfat: faceți testul nostru pentru a vă descoperi Dosha dumneavostra predominanta).

Ingrediente
½ cană de orez basmati
¼ cană fasole mung despicată
3-4 căni de apă
2-3 lingurițe de ghee sau ulei de măsline
¼ de linguriță de semințe de muștar
¼ linguriță de semințe de schinduf
½ linguriță de semințe de chimen
1 praf de ardei iute rosu sau piper cayenne
1 lingurita de ghimbir proaspat ras
¼ de linguriță pudră de asafoetida (cunoscută și sub numele de hing)
¼ linguriță de turmeric
Sare după gust (½ până la ¼ linguriță)
2 cani de legume tocate, precum dovlecel, morcovi, praz
4-5 tulpini de coriandru, spalate si tocate
½ cană frunze de spanac, spălate și tocate mărunt
1-2 lingurițe de nucă de cocos mărunțită uscată
1 lingurita suc de lamaie

Pregătirea

Sortați boabele mung și îndepărtați orice resturi, cum ar fi pietre sau bețe.

Clătiți fasolea mung și orezul într-o strecurătoare cu plasă fină și lăsați deoparte.


Într-o oală, încălziți ghee-ul sau uleiul la foc mediu și adăugați semințele de muștar, semințele de schinduf, semințele de chimen, hing, turmeric, chili roșu și ghimbirul în această ordine și căleți timp de 1-2 minute.
Adăugați fasolea mung, orezul basmati și legumele, apoi adăugați apă și sare.

Aduceți la fierbere, apoi dați focul la mic.
Gătiți timp de aproximativ 30 până la 40 de minute sau până când fasolea mung este moale și complet gătită.

Acoperiți cu frunze de coriandru, nucă de cocos și spanac, adăugați suc proaspăt de lămâie la sfârșit și amestecați.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *