Alimentele care pot indeparta oboseala si anxietatea

Daca ai stii ca tot ce mananci te schimba, ai face ceva nou ? Vrei sa indepartezi oboseala sau te preocupa grijile prea multe !? Cauti buna starea ? cum ? Azi ?

Pentru mulți oameni, solutia cea mai simplă de combatere a stresului o reprezinta „consumul de bunătăți” ~ pui prăjit cu bere, hotdog, chec… (?) Foietaj…?

Pare că nu sunt probleme care să nu poată fi rezolvate cu delicatese.

Alimentele cu mult zahăr și grad ridicat de calorii aduc bucurie pe moment, însă pe termen lung produc boli, chiar cele … cronice.

Patru obiceiuri alimentare care ar putea produce oboseală

1.    Obiceiul de a apela la deserturi

Zaharurile din deserturi sunt monozaharide sau dizaharide care pot fi absorbite rapid, intrând în sânge.

Când concentratia zahărului in sânge devine mai mare, creste su secreția insulinei. Nivelul mare al insulinei produce somnolența. Asta deja stim, … aproape toti.

Apoi zahărul se depoziteaza ca grăsime.

Dacă mâncam multe deseturi, continuu, ajungem la obezitate, iar aceasta îngreuneaza metabolismul în organism.

Când greutatea corporală depășește standardul timp îndelungat, senzația de oboseală se va agrava.

Cantitatea zaharurilor totale consumate zilnic la adult nu trebuie să depășească 25 de grame.

2.    Alimentația cu multă grăsime

Când multă grăsime intră în intestinul subțire, va fi stimulată secreția colecistochininei în intestinul subțire iar aceasta produce si ea somnolență.

Este bine să evitați alimentele cu multe grăsimi și calorii, controlând cantitatea uleiului comestibil consumat zilnic ca să nu depășească 25-30 de grame. Daca ne gandim si la calitatea sub orice critica a uleiului de larg consum (cel uzual e procesat termic la 400 de grade si chimic, cica pentru a indeparta mirosul natural al semintelor) ne aducem brusc aminte si de cealalta grasime “universal prezenta in fast fooduri” margarina (fereasca sfantul)

După o masă bogată, cu multa grăsime, este (se spune) “bine” să consumam alimente ușoare timp de câteva zile, pentru a evita ingrăsarea și pentru a ușura sarcina organelor, a tubului digestiv si glandelor anexe.

3.    Insuficiența mâncărurilor de bază

Mâncarea de bază este bogată în amidon. Acesta e descompus în glucoză. Procesele nu se opresc insa aici. Absorbția nutrientilor poate fi ingreunata si daca necesarul de calorii nu e acoperit printr-o alimentatie si o absorbție potrivita, … va apărea oboseala.

În plus, cerealele integrale din alimentele principale constituie o importantă sursă a vitaminelor B care au legătură directă cu metabolismul energiei corpului.

Insuficiența absorbției de vitamine B ar putea determina metabolismul anormal si scaderea nivelului energiei, celulele și organele lipsite de energie conduc la fenomenele de oboseală și somnolență.

Tot ce mancam produce transformari in organism la nivel fizic si nu numai. Alimentele influenteaza mintea, focalizarea sau imprastierea ei, nivelul de energie, starea fizica generala dar (!) (Atentie) influenteaza starea de spirit – starea emotionala – adica starea sufleteasca / psihicul.
Noi te putem ajuta la Centrul Metodologic de Acupunctura si Ayurveda insa conteaza mai mult “ce faci tu pentru tine in fiecare zi”.

Dr Florin Bebesel

4.     Consumul insuficient de apă

Insuficiența consumului de apă va duce la oboseală.

Cu toate că se promovează pe banii cetateanului la Radio si la TV faptul că oamenii sănătoși trebuie să bea zilnic aproximativ 1.500 mililitri de apă, mulți oameni nu dau viață unui astfel de obicei, unii chiar beau zilnic doar un singur pahar de apă.

Atât metabolismul energiei cât și funcționarea organismului uman au nevoie de apă. Când insuficiența de apă în organism depășește 10% din cantitatea totală a apei din corp, va apărea oboseala.

Oamenii sănătoși sunt sfătuiți să bea apă la fiecare două ore și să bea încet, cu înghițituri mici. In Orient apa se bea calda pentru ca scade agitatia si ajuta arderile metabolice dar mai ales produce o stare de spirit mai destinsa.

Alimentația științifică aduce veselie

Alimentele bogate în fier ajută la înlăturarea anxietății.

De pildă, fisticul este bogat în vitamina B6, si poate fi consumat cu moderație.

Cerealele integrale, peștele de mare adâncime și legumele de culoare închisă sunt surse importante ale vitaminelor B.

Alimentele bogate în zinc sunt benefice alungării depresiei.

Alimentele cu grad ridicat de triptofan pot produce bucurie.

Serotonina este un „factor de fericire”. Dacă cantitatea serotoninei este suficientă, omul este vesel. Serotonina este o substanță sintetizată din triptofan. Ca atare trebuie consumate mai multe alimente bogate în triptofan precum

mei, arahide, soia, lapte (nu orice lapte – azi laptele de vaca e de evitat in Europa pt ca produce inflamatie – dar exista lapte si de capra si de bivolita).

Arahidele, nucile, fisticul și alte nuci cu coajă tare ajută la suplimentarea zincului. Și scoicile marine precum stridii, ficatul de animale și carnea slabă conțin un grad ridicat de zinc și pot fi consumate cu moderație.

Alimentele bogate în fier ajuta la înlăturarea oboselii.

Fierul este o importantă componentă a hemoglobinei. Echilibrul acestuia in alimentele zilei contribuie la revitalizarea organismului.

Fierul hem este abundent în ficat de porc, carne de pui și pește, fiind mai ușor de absorbit de organismul uman.

Concomitent, pentru stimularea absorbției de fier, este bine să se consume și multe alimente bogate în vitamina C precum conopidă, ardei gras.

Dacă dorești sa depășești oboseala programeaza-te acum la Centrul nostru 0769659749. Ne găsești si pe Facebook

Resurse bibliografice

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *