Descrise ca un “val căldură” ce se simte brusc la nivelul pieptului, gâtului și feței, și care durează de la câteva secunde până la jumătate de oră, bufeurile apar mai ales în perioada de premenopauză și menopauză la femei și de andropauză la bărbați.
Acest tip de bufeuri sunt provocate de schimbările hormonale din organism. Alte bufeuri pot fi produse de obezitate și sindromul metabolic.
Concret însă, cele hormonale, sunt datorate scăderii nivelului de estrogen și progesteron la femei și de testosteron la bărbați. Acești hormoni sunt responsabili și de reglarea temperaturii corpului, iar deficitul lor e asociat procesului de îmbătrânire.
In realitate acesta e corolarul proceselor de epuizare și burnout ce apar tot mai frecvent datorită suprasolicitării și mai nou ne confruntăm cu tot mai frecvente cazuri de epuizare și menopauză încă de la 40 de ani.
Acest deficit duce la apariția stărilor de căldură subită, de înroșire a feței și de transpiraţie excesivă.
Studiile arată că 3 din 4 femei aflate în perioada de premenopauză au bufeuri în primele trei luni de la instalarea menopauzei.
De asemenea, jumătate dintre femeile aflate deja la menopauză mai au bufeuri și la 5 ani după instalarea ei.
Spiritul Punctelor de Acupunctură ne poate fi de folos în controlul acestor circumstanțe.
Un punct de Control al Căldurii Excesive asociate cu Umezeala (bufeurile însoțite de transpirații) este situat la Cot pe Traseul Meridianuluj Energetic Intestin Gros.
Intestin Gros 11 situat în pliul cotului și numele său în limba mandarină Qu Chi ne spune ca el se cheamă piscina (pool) situată la pliul cotului. El răcorește căldura numita arșița anotimpului vara fierbinte aducând răcoarea toamnei (lojă Metal / cuplajul meridianelor Plămân Intestin gros)
Căldura din corp se poate manifesta (atunci când devine excesivă) sub formă de
- febră,
- hipertensiune arterială,
- dureri de cap,
- dureri în gât sau pur și simplu acea
- senzație de supraîncălzire care este atât de comună în perioada de Vară a ciclului anual.
Folosim acest punct în acupunctură (chineză, japoneză, koreana, acupunctură Ayurvedica) pentru răcorire a bufeurilor de căldură – la menopauză, “androidpauza” sau in burnout, mai cu seamă în bufeurile asociate cu umezeală – adică cu transpirațiile nocturne.
Căldura corpului se manifestă până la nivelul corpului mental și emoțional. Semnele pot arăta asocierea bufeurilor cu anxietate, neliniște, hiperactivitate, iritabilitate/temperament fierbinte și/sau (nu arareori) insomnie.
De unde oare știu de milenii medicinele străvechi ale Orientului atâtea subtilități ce ne sunt ușor accesibile folosind punctele de control informațional energetic.
Ritmurile naturii evidențiate de curgerea anotimpurilor ne pot ajuta să înțelegem în medicina corespondențe subtile cu funcții biologice reprezentate pe corp.
Organele Interne sunt înzestrate cu roluri și puteri ce ne susțin atât în redobândirea bunăstării fizice cat și cu posibilitatea de a controla emoțiile și corpul mental până la starea noastră de spirit.
Reconectarea noastră la resurse este mai necesară decât oricând.
“Burning in” (?) sau BurnOut (!) sau “Reversul” Îmbătrânirii.
Va punem la dispoziție Ateliere de Regenerare prin Respirație Pranayama Meditație și Yoga, pachete de tratament cu acupunctură și ayurveda, fitoterapie orientală, precum și cursuri despre toate acestea intr un format tot mai accesibil.
