Oboseală, uzură și convalescență…?! Cum compensează plantele tonice slăbirea ?! Cum înțelege ayurveda conceptul tonic de hrănire adus de plante și alimente.

Conceptul Ayurveda despre tonice
este definit ca find acele plante care hrănesc tesuturile (dhatus) ale corpului.

O planta nutritiva – tonica
este o planta care hraneste corpul si determina cresterea greutății,
a densitatii corpului
si a substantei in interiorul lui.

Asemenea alimente vegetale ajută diferitele constituente corporale sau țesuturi / “dhatus”
sau organe
care au fost consumate sau slabite de boalã.

Tonicele au de obicei un gust si un efect post digestiv dulce, care indica actiunea lor constructiva.

În general, au aceeasi natura ca si “Kapha”

si sunt compuse primar din elementul vital – informațional – energetic Pămint (primar) si Apă (secundar).

Tonicele sunt in general grele, uleioase sau mucilaginoase.

Ele determina cresterea
fluidelor vitale, a muschilor si grasimii, formarea sângelui si limfei, cresc lactația si cantitatea de sperma.

Ele sînt regenerante ale s t a r i l o r de slabire, emaciere, debilitate si
convalescenta.

Ele au un efect de alinare, calmare, armonizare, care elimina rigiditatea si calmeaza nervii (sustin și hrănesc țesutul nervos).

În Ayurveda, conceptul de ierburi tonice este diferit fatã de cel din majoritatea fitoterapiilor americane si europene.

In fitoterapia vestica, termenul de tonic, care implica un agent ce hrănește si fortifica corpul, este asociat cu ierburile amare reci cum ar fi gențiana si piciorul cocoșului .

Se crede cã ele cresc vitalitatea prin stimularea digestiei.

Datorită cresterii nutritiei, se consideră cã ierburile acestea fortifică corpul si organele sale, conferind in acelasi timp tonusul adecvat mușchilor si țesuturilor.

Se presupune ca acest efect al ierburilor creste eliminarea toxinelor, a reziduurilor si purifica singele.

De aceea, ierburile tonice sint prescrise in cazul oricărui convalescent sau a pacientilor cu evolutie defavorabila a bolii.

In Ayurveda, folosirea ierburilor amare ca tonice nu este intotdeauna adecvată si folositoare.

Gustul amar, – dintre toate cele sase gusturi, are cel mai pronuntat efect pe acela de răcorire: rece, apoi cel de “uscat”,

de depletie si de reducere.

El nu este tonic în intelesul de a fi nutritiv- determinând în acest fel creșterea țesuturilor si refacerea corpului.

Efectele sale sint de naturã catabolica sau de reducere, detoxifiant, ajuta la depletia sau eliminarea excesului tesuturilor, in timp ce deprimă sau încetinesc cele mai multe dintre funcțiile organice ale corpului.

Utilizarea sa serveste mai mult la eliminarea toxinelor si a acumulărilor in exces, nu în reconstruirea țesuturilor sau organelor ajunse in deficit.

lerburile amare sunt o componentă a terapiei de purificare, de sedare, de dispersare a căldurii sau de scădere a acesteia, utilizare care este de asemenea menționată și in medicina chineza.

lerburile tonice in Ayurveda sunt în in general dulci și si nutritive, si ajutã la formarea țesuturilor, întăresc vitalitatea, cresc fluidele vitale, măresc energia sexualã și si favorizeazã longevitatea.

Ele sunt incluse într-o clasificare separată și diferit înțeleasă față de fitoterapia occidentala – categoria Ayurvedica a ierburilor tonice.

lerburile amare pot să scadă vitalitatea, să deprime energia sexualã si să grăbească procesul de îmbătrînire.

Ne referim la ele in ayurveda sub denumirea de tonice amare mai mult din obișnuință , pentru cã sunt cunoscute sub aceasta denumire.

De asemenea, le mai numim și si ierburi antipiretice, sau ierburi care înlătură căldura, focul și si febra.

S-ar putea afirma, si într-o oarecare măsură pe buna dreptate, ca aceste tonice amare sunt tonice pentru Pitta, pentru că a cel mai puternic efect pe care îl au este de reducere si regularizarea functiei sale.

Dar acțiunea lor nu trebuie confundată cu cea a tonicelor care sunt nutritive și si regenerante.

Nutritivele tonice, în Ayurveda, în general descresc Vata si Pitta și si determina creșterea lui Kapha.

Unele dintre ele, cu efect fierbinte, cum ar fi ginsengul sau semintele de susan, pot determina agravarea lui Pitta.

Ele cresc Ama (reziduurile sau deșeurile metabolice, toxinele) și nu sunt ierburile preferate pentru starile Sama, desi ele pot folosi la înmuierea lui Ama acolo unde sunt utilizate alte ierburi, ce au ca efect primar favorizarea eliminarilor acestor toxine (Ama).

Nutritivele tonice sunt umede si cu energie rece, find cele mai bune ierburi pentru a reduce uscăciunea lui Vata.

Nutritive tonice tipice în ayurveda sunt (ca să dăm doar câteva indicii) :

  • migdale, amalaki, angelica sälbatica, nalba indianã, nuca de cocos, radacina de tataneasa, curmal, seminte de in, ginseng, miere, etc.

Administrarea lor poate îmbrăca forme ce amplifică / multiplică atât efectul plantei cât și absorbția

însă despre acestea în cursurile noastre de Fitoterapie.

Dacă sunteți interesați vă așteptăm cu un mesaj în secțiunea de contact (e-mail/ WhatsApp)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *