4000 de tipuri diferite de sare câte găsim în cultura și economia japoneza arată “Importanța deosebită a sării în cultura și bucătăria japoneză”.
Japonezii ne spun ca ei privesc sarea foarte diferit de restul lumii. Însă ei privesc cam totul foarte diferit.
În culturile occidentale, sarea este adesea asociată cu hipertensiunea arterială, cu un risc crescut de boli ale inimii și hipertensiune arterială.
Dar în Japonia sarea este considerată sacră și este o parte integrantă a vieții de zi cu zi.
Japonezii (ca de altfel toate culturile etnice mai timpurii) cred
că sarea este purificatoare
și un păstrător al purității.
În ritualurile de purificare ale misogi (un concept similar cu botezul), ne spun japonezii,
sarea este folosită
pentru a îndepărta
toată “murdăria spirituală” de la un individ. Impuritățile din conștiința. Poate chiar și … din subconștient (…)
În cadrul ritualurilor de purificare Shinto, sarea este unul dintre cele trei articole oferite Kami
ca instrument pentru a îndepărta spiritele rele. (Nu e deloc potrivit în medicina sa duci vorba despre spirit. Nici spirite. ?)
Și în timpul procesului gestației și al nașterii, o mamă nu numai că se va scalda în apă sărată pentru a se purifica, dar va împrăștia și sare prin cameră pentru a purifica și spațiul.
Dar aceste câteva practici de-abia ne pe’ trec pe la suprafața tradițiilor culturale străvechi .
La înmormântări, sarea poate fi găsită de ambele părți ale intrării în casă.
Odată ce sicriul a fost îndepărtat,
casa este apoi purificată de spirite prin împrăștierea de sare pe podele.
Cei care participă la înmormântare vor împrăștia și sare la propriile uși din față, crezând că acest lucru va împiedica spiritele să-i urmărească acasă.
La nunți sarea este folosită pentru purificare, dar și pentru a oferi „forța vieții”.
În restaurante, magazine, teatre și alte locuri publice,

două grămezi de sare în formă de con
pot sta lângă intrare,
atât pentru a purifica unitatea,
cât și pentru a atrage un bun patronaj… ( adică protectori subtili din lumea spiritelor bune)
Chiar și sportul intră în acest joc, cu luptătorii de Sumo
care împrăștie sare în ring înaintea unui meci.
Acest lucru nu numai că purifică inelul, dar indică modul în care luptătorii consideră despre ei ca de fapt în luptă ca și în viața ei sunt de fapt învingători sau învinși mai mult la mila puterilor mistice ale divinului decât printr un demers singular (a se citi individual).
Ce se află în spatele acestor credințe?
Timp de secole, producția de sare a fost o activitate importantă în toată Japonia, iar pentru ca principala sursă de sare este apa sărată
comunitățile de coastă au dezvoltat tehnici sofisticate pentru producerea acestui mineral vital din apa de mare.
Una dintre cele mai vechi înregistrări despre fabricarea sării apare în cronicile din secolul al VIII-lea despre Kojiki și Nihon shoki, cele mai vechi scrieri mitologice și istorice din Japonia.
În afara literaturii, importanța sării de-a lungul istoriei se reflectă în prezența rutelor sării și a numelor de locuri asociate cu sanctuarele în care sunt adorați zeii sării.
Sarea este unul dintre purificatoarele tradiționale din Japonia,
alături de foc, fum, sake, nisip și apă.
Procesele laborioase și consumatoare de timp, inclusiv evaporarea apei de mare pentru sare de mare folosind căldura de la soare,
o fac cu atât mai specială
și a fost un pas mult mai firesc pentru Japonia să înceapă să o onoreze ceva mai mult decât alții
și să o folosească în ritualuri, tradiții și obiceiuri.
În ceea ce privește așezământul – ori propria casă, motivele sării în uși sunt puțin mai complexe.
Convingerea că sarea ajută la atragerea clienților provine dintr-o poveste străveche din China în perioada Heian (când aproape orice era chinezesc era admirat)
și se concentrează în jurul unui împărat al Chinei și a celor 3.000 de concubine ale sale.
Se spunea că împăratul avea să-și croiască drum cu ajutorul unui car cu boi pe la câte concubine s-ar descurca într-o singură noapte.
Luptându-se pentru a îi capta atenția, una dintre concubine a pus inteligent sare la ușa ei de la intrare.
Aceasta a atras boul,
care la rândul său l-a adus pe Împărat la ușa ei.
A doua parte a obiceiului provine din credințele de purificare, multe locuințe hoteluri sau localuri folosind sare la ușă pentru a arăta clienților că se mândresc cu sau de propria curățenie și puritate.
Modelarea sării în conuri și înlocuirea acesteia cu sare proaspătă în fiecare zi este un semn sigur că se acordă mare atenție în fiecare aspect al afacerii.
Găsiți sare la ușa unui restaurant japonez (?) pentru ca astfel veți ști că o să vă bucurați de un răsfăț autentic!
Sarea la gătit
Sarea este adesea o aromă definitorie a mâncărurilor japoneze, dar de fapt are multe roluri în prepararea și gătitul alimentelor.
Sarea joacă un rol major în producția de pește uscat și în marinarea murarea legumelor, iar bucătarii folosesc adesea sare în scopuri precum:
înmuierea merelor decojite pentru a le împiedica să se rumenească
scurgerea apei din legumele ofilite
promovând coagularea proteinelor din carne și pește în timpul grătarului
extragerea apei din pește și condensarea umami-ului acestuia
Ca urmare, bucătăria japoneză este în general destul de bogată în sare.
Condimente precum sosul de soia (un condiment universal care se potrivește cu aproape fiecare masă japoneză) și umeboshi (prune japoneze conservate în sare) contribuie la masă cu și mai multa sare.
Există, de asemenea, o componentă a obiceiurilor alimentare japoneze numită teshio,
care este o ceașcă mică
sau o farfurie de sare pusă pe masă la ora mesei.
În timp ce în mod tradițional teshio este menit ca un gest simbolic de purificare,
mulți japonezi sunt cunoscuți că adaugă mai multă sare în mâncarea lor din acest vas mic aflat imediat la îndemână …
Termenul „teshio ne kakeru” se traduce prin „a se ajuta fiecare din noi de unul singur să își potrivească sarea în bucate”.
Deci am putea să ne întrebăm dacă treaba asta înseamnă că bucătăria japoneză este rea pentru noi sau … pentru tine?
Absolut nu.
Dieta tradițională japoneză, cu accent pe legume, fructe de mare, soia, bulion limpede, orez, ceai verde și alge marine, o fac una dintre cele mai sănătoase bucătării din lume.
Dacă încercați să urmați o dietă sănătoasă, luați masa la un restaurant japonez și fiți convinși ca este o alegere bună.
Japonezii au cea mai mare speranță de viață din lume, bărbații trăind în medie până la 78 de ani iar femeile 85.
Chiar dacă există niveluri ridicate de poluare, stres, fumat și băutură, japonezii încă trăiesc peste restul lumii.
De ce? În mare parte din cauza dietei lor.
Sigur, japonezii își iubesc sarea, dar sarea a fost o substanță foarte apreciată de mii de ani în toate culturile și continentele și este o parte integrantă a unei diete echilibrate și sănătoase.
Sarea este compusă din sodiu și clor, doi electroliți care ajută la menținerea echilibrului fluidelor și la transmiterea impulsurilor nervoase în organism.
In intestine, sarea te ajuta sa absorbi nutrienții, aminoacizii, glucoza … si apa. Ajută chiar la reglarea tensiunii arteriale.
Adevărul este că avem nevoie de sare pentru a supraviețui – doar ca desigur să nu fie nici nu prea multă.
Atâta timp cât monitorizezi cantitatea de sare pe care o consumi, bucătăria japoneză este o alegere excelentă pentru o alimentație sănătoasă.
?