Iată ce putem învăța din sistemul de sănătate tradițional Indian Ayurveda (in Sanskrita Ayur‘Veda = Știință/Veda a Vieții/Ayu)
Pe măsură ce trecem prin zilele de iarnă, mai cu seamă in perioada în care durata zilei crește și durata nopții este în scădere și ne îndreptăm spre apariția primăverii, trecem prin sezonul dominat de Dosha ( sau “Factorul generator de Sănătate sau de Boală”) denumit Kapha.
În Ayurveda, anotimpurile sunt împărțite în trei categorii , după cum fiecare este guvernat de câte un factor sau “dosha” diferit – pitta, vata și kapha – toate având calități distincte sau în sanskrita “gunas”.
Iarna târzie până la primăvară este guvernată de factorul “kapha” sau Kapha Dosha.
În acest interval de timp, este important să luam măsuri pentru a ține la distanță excesul de kapha, pentru a nu experimenta un dezechilibru. La fel cum gheața acumulată în exterior pe parcursul iernii începe să se topească, kapha pe care l-am acumulat în timpul sezonului începe să se elibereze în corpurile noastre.
Acest exces de kapha este eliminat în mod firesc în condiții ideale de funcționare ,
… dar dacă nu ne aliniem corect corpurile cu ciclurile anotimpurilor,
acest lucru poate duce la simptome precum
◦ excesul de lichide și secreții corporale,
◦ senzație de inerție și lentoare, dificultate în mobilizare (hibernare¿)
◦ mișcări intestinale lente, eventual cu scaune moi și lipicioase,
◦ alergii sezoniere și în esență
◦ exces de mucus în cutia toracică (piept), nazo-faringe, în întreg capul și în sinusuri (dacă ești abonat la sinuzite știi deja de ce)
◦ cinstit ar fi să vă spun ca scriu acest articol mai cu seamă pentru cei cu arterioscleroza- pentru cei care depun ateroame pe vasele coronare ca urmare a cultivării unor conduite ce produc acumularea în exces a factorului Kapha în piept – unde el își are de fapt domiciliul – după cum ne explică Ayurveda – un sistem de sănătate ce provine din perioada civilizațiilor preistorice extrem de avansate …)
Aici, explicăm cum să identificăm dezechilibrele factorului de sănătate sau de boală “kapha” (sinonim cu amestecul elementului apa secundar și pământ principal),
și cum să ne pregătim corespunzător pentru schimbarea sezonieră
și apoi despre cum să avem grijă de corpul nostru în timpul începutului anotimpului următor – al primăverii.
Calitățile kapha dosha
Este important să înțelegem calitățile fiecărei dosha, deoarece Ayurveda fundamentează echilibrul, bună starea și sănătatea pe arta de a cultiva o stare de echilibru sau a reduce dosha-urile care sunt dezechilibrate (fie în exces, fie în deficit) prin utilizarea perechilor de calități opuse și complementare.
Kapha dosha este “guvernat” de apă și pământ.
Unele dintre calitățile sale includ calitatea de greu, umed, lent, rece și consistent sau onctuos sau uleios.
Deoarece și începutul sezonului de primăvara este guvernat de kapha, are și acesta un exces ale acelorași calități, care pot crește în natură și astfel vor stimula excesul lui kapha Dosha în universul nostru, producând astfel un dezechilibru.
Semne ale unui dezechilibru sau exces de kapha
Un dezechilibru kapha este direct legat de o cantitate în exces de element pământ și apă.
Atunci când aceste elemente devin predominante în organism, pot crea perturbări emoționale, fizice și dacă le perpetuam vor produce boli pe termen lung.
Este important să identificăm semnele de dezechilibru kapha pentru a începe să echilibram această dosha înainte ca acest dezechilibru să se acumuleze.
Unele semne ale dezechilibrului kapha includ:
◦ Excesul de lichide corporale și mucus
◦ Alergii sezoniere
◦ Un strat gros, un depozit alb, pe limbă
◦ Mișcări intestinale lipicioase și lente
◦ Creștere în greutate și slăbire dificilă
◦ Dificultăți în a ne trezi dimineața
◦ Ceața creierului și poate o stare de letargie
◦ Poate ne simțim prea sentimentali, automulțumit de sine sau poate prea încăpățânat
◦ Tendința pentru „a mânca excesiv dintr-o nevoie mai degrabă emoțională decât pur și simplu de foame”
Cum putem echilibra excesul de kapha?
În Ayurveda, dezechilibrele Dosha urilor sunt remediate prin încorporarea unei diete și a unor alimente cu calități opuse și echilibrante , a ierburilor sau plantelor de leac cu calități compensatorii, integrarea mișcării și exercițiului fizic, a practicilor respiratorii și yoga și în fapt integrarea practicilor specifice unui stil de viață cu calități opuse și echilibrante.
Pentru a echilibra excesul de kapha, de exemplu, calitățile care trebuie încorporate includ
◦ fierbinte, opusul calității de rece
◦ rapid, opusul calității de lent, inert,
◦ ascuțit, opusul lui rotunjor și pătrat
◦ ușor, opus al calității de greu (gustul dulce spre exemplu este un gust cu calitatea de greu pentru ca susține depunerea de masa corporală )
◦ uscat, opus al calității de umed uleios
◦ mobil, opus al calității de stabil / de neclintit, … 🙂
În timpul începutului primăverii, ar trebui de asemenea să acordam prioritate căldurii, stimulării circulației sângelui prin mișcare și exerciții revigorante și altor practici pentru a menține echilibrul kapha.
Dacă înclinați să vă mișcați puțin, să dormiți mult și să vă odihniți mult, provocați-vă și depășiți-vă, faceți un efort să abordați și să cultivați un stil de viață mai activ, să vă stimulați mintea și să vă puneți corpul în mișcare.
Schimbați rutinele și practicile zilnice
În Ayurveda, ritualurile și practicile noastre zilnice sunt cunoscute ca “dinacharya” (în sanscrită, dina înseamnă zi și charya înseamnă rutină).
Aceste ritualuri ne promovează sănătatea generală și bunăstarea și ar trebui să se adapteze și să se schimbe odată cu anotimpurile pentru a ne menține dosha-urile echilibrate.
Practicile de încălzire, revigorare și stimulare ne pot ajuta să ne scuturăm de sentimentele greoaie și lente, stările mai grele și mai obosite ale sosirii primăverii.
Iată câteva practici zilnice pentru a-ți ține kapha la distanță în acest sezon:
◦ Exercițiu revigorant: acordați prioritate antrenamentelor rapide și de încălzire în această perioadă a anului. Activități precum yoga revigorantă, alergarea, ridicarea greutăților și alte mișcări de mare intensitate sunt încurajate pentru a contracara caracteristicile kapha. Încercați să încorporați mișcarea de dimineața pentru a vă pregăti corpul și mintea pentru intreaga zi.
◦ Stimularea respirației: Pranayama este o modalitate puternică de a curăța și echilibra mintea și corpul. În timpul primăverii, practicați formele de pranayama care este stimulanta și rapida în natură. Respirația focului – Kapalabhati, sau respirația de foc, este o opțiune excelentă pentru a revigora mintea și corpul și pentru a crește căldura în sistem. Oferim clase săptămânale de pranayama.
◦ Abhyanga: Automasajul ayurvedic este un exercițiu minunat de incorporat în rutina zilnică pe tot parcursul anului. Lubrifiază articulațiile, stimulează sistemul limfatic și stabilizează funcționarea sistemul nervos și activitatea minții . În timpul primăverii, utilizați uleiuri care se încălzesc, cum ar fi susanul și floarea soarelui, pentru a calma excesul de frig din organism.
Echilibrați kapha cu modificări ale dietei și cu ajutorul unor ierburi de leac. Fie infuzii sau ceaiuri fie capsule fie pulberi.
Dieta și nutriția sunt esențiale pentru Ayurveda.
Mâncarea pe care o mănânci, precum și ierburile și condimentele pe care le încorporezi în viața ta pot fi un medicament util în echilibrarea dosha-urilor.
Alegerea alimentelor, condimentelor și ierburilor cu calități opuse față de dosha pe care urmărim să o echilibrați reprezintă o parte importantă a calmarii unui dezechilibru.
În timpul sezonului kapha, încercați să evitați alimentele umede, grele, reci, spumoase și uleioase onctuase sau groase. În schimb, încorporam alimente ușoare, cu arome iuți sau picante, amare și astringente.
Unele alimente care trebuie incluse sunt:
◦ Merele
◦ Lamia sau Limes
◦ Afine
◦ Cireșe
◦ Anghinare
◦ Sparanghel
◦ Ardei gras
◦ Fasole neagra
◦ Fasole mung
Alimentele de evitat includ:
◦ Avocado
◦ Banane
◦ Cartofi dulci
◦ Măsline
◦ Alimente uleioase
◦ Lactate
◦ Portocale
◦ Smochine
◦ Nuci de cocos
Când vine vorba de condimente,
acordați prioritate condimentelor de tip încălzitor precum scorțișoara, ghimbirul, ardeiul, cuișoarele și turmeric.
Toate acestea au calități de încălzire, care ajută la stimularea focului nostru digestiv și la creșterea căldurii din organism, compensând natura rece a lui kapha.
Ierburile
sunt un alt instrument puternic de a ne echilibra dosha-urile.
Ierburile cu calități de încălzire, curățare și oarecum de uscare sunt o modalitate excelentă de a echilibra excesul de kapha iarna și primăvara.
Includeți triphala, Pippali, Sitopaladi, Punarnava și Bibhitaki sub formă de pudră sau capsule pentru a vă susține corpul și mintea în timpul sezonului kapha.
