Febra de primăvara nu este doar o condiție psihică, ci și una fizică.
Cu fiecare grad în plus pe care îl simte,
corpul trebuie să se adapteze.
Dacă în iarnă tremuram ca să ne încălzim (adică făceam vasoconstricție),
acum când e cald afară trebuie să facem vasodilatație ca să ne răcorim.
Iar schimbarea bruscă nu este posibilă.
Acest “exces” de căldură perceput de corp poate duce la congestie și edeme,
mai ales pentru tipologiile ayurvedice Kapha și Pitta.
Cu fiecare grad de temperatură mai ridicat, inima mai face 10 bătăi în plus pe minut.
De aceea într-o zi caldă de aprilie poți avea mâinile umflate, dar și fața umflată și punguțele de sub ochi mai umflate.
Simptomele obișnuite din aprilie includ curgerea nasului, mâncărimi ale ochilor (din cauza încălzirii ficatului), erupții cutanate și dureri de gât.
Dosha Pitta va consuma, astfel, mâncăruri și ierburi amare pentru curățarea ficatului.
În cazul tipologiei predominante Kapha
umiditatea din aer le predispune la simptome de agravare a Kapha, adică la congestia mucusului.
se recomandă consumul de alimente și ierburi
picante, diuretice,
pentru a ajuta umiditatea în exces acumulată de tipul Kapha să “fie eliminată ” din corp.
păpădie, patlagină, urzică, rotunjoară, bănuței, stellaria media, rucola, leurdă, sparanghel, muguri de hamei…toate sunt la o mână distanță,
gustul lor amar drenează căldura din sânge, salvandu-ne astfel de
febră, dureri de gât, mâini umflate
și dureri de cap
induse de creșterea temperaturii aduse de primăvara.
În plus susțin și curățarea ficatului (care, e suprasolicitat în anotimpul primăverii ).
Chiar dacă poate ne este mai puțin sete în această perioadă (datorită creșterii umezelii exterioare), nu excludem alimentele diuretice din meniu:
țelina, varza, gulia
ar trebui să fie pe lista.
Dacă ne trezim cu mâini umflate,
fața mai umflată decât de obicei,
recomandarea e să folosim alimente/plante diaforetice (ce vor ajuta să transpirăm mai mult, prin dilatarea patului capilar).
Acestea sunt
ridichile, rucola, arpagicul,
ceapa și usturoiul crud,
menta, rozmarinul și busuiocul.
Pe lângă faptul că ne ajuta să punem în mișcare
mucusul stagnant,
ne vor ajuta și cu “astenia de primăvara”, sau “letargia de primăvara”.
Această “lene” apare, conform ayurveda, tot datorită excesului de Kapha.
Ayurveda recomanda și câteva condimente:
scorțișoară, piper cayenne,
ghimbir, piper negru,
care au rolul de a acționa și ele asupra circulației
fiind de un real ajutor în primăvară.