Vantul schimbării : anotimpul își arată calitatile – avem o vară deplină, anotimpul pe care îl dorim tot restul anului este in firma sa desăvârșita – când căldura și umiditatea cresc.
Însă desi ne am dorit atât sa vina odată Vara acum are loc o schimbare bruscă și majoritatea dintre noi își doresc să fie din nou mai răcoare!
Vara înseamnă valuri de căldură și umiditate!
În timpul lunilor de vară, găsim natural să avem poftă de mai multe alimente răcoritoare, care pot ajuta la reducerea senzațiilor de căldură din corp, precum și a transpirației.
S-ar putea să ne trezim cu o mare poftă de pepene verde, sau sa stam cu mâna pe cana de ICE Tea – ceai cu gheață și chiar putem să descoperim o anumită aversiune față de alimentele grele/grase.
Ne-am întrebat vreodată serios ce ni se petrece si de ce ni se petrece aceasta?
Vom explica modul în care alimentele pe care le mâncăm, precum și condimentele și ierburile pe care le consumăm ne pot ajuta sau împiedica in abilitatea corpului de a se răcori vara aceasta.
Căldura este trăită ca fiind cauzată de temperatura mediului înconjurător (în aer liber sau orice altă zonă care ne înconjoară), precum și temperatura cauzată de esența si savoarea alimentelor/ierburilor/condimentelor pe care le consumăm.
Iata punctul de vedere al acupuncturii și al medicinei chineze.
În timpul verii, există doi factori de mediu foarte prezenți în jocul solicitărilor adaptative ale climei – care sunt denumiți în termeni medicali chinezi sub numele de “căldură” și “umiditate”.
Medicina tradițională chineză – căldura specifică sezonului de vară
Pe de altă parte, umezeala poate fi percepută ca transpirația pe care o poate induce căldura.
Elementul de umiditate poate crea letargie, lasitudine și oboseală.
Alimente precum iaurturile grase sau groase, prăjelile și consumul în exces de produse lactate – pot crește umiditatea din organism și pot amplifica simptomele acestui exces.
În timpul unui val de căldură, este posibil să observați simptome ale căldurii verii, cum ar fi febră, greață, diaree, stomac deranjat, amețeli, greutate în întregul corp sau greutate în brațe și picioare.
Medicinei Tradiționale Chineze îi place să se refere la aceste simptome cu termenul generic de „căldura de vară”.
“Caldura Verii” este o căldură înăbușitoare care poate fi experimentată într-o zi de 40 de grade.
Adăugați umiditate și experimentați ceea ce MTC ar defini ca “umiditate”.
În timpul unui val de căldură, probabil că aveți unele simptome de “caldura-umezeala” .
- Simptomele sunt greutate corporală localizată (de exemplu, brațe, picioare) și
- posibilă greutate corporală generală,
- diaree,
- acumulare/apăsare în piept,
- iritabilitate,
- febră,
- transpirație excesivă și
- amețeli.
Simptomele căldurii și umezelii verii NU trebuie confundate cu epuizarea hipertermică sau cu insolația (adică leșin, urină închisă la culoare, ritm cardiac rapid, piele uscată etc.). Dacă aveți simptome de epuizare termică sau insolație, solicitați imediat asistență medicală.
Dacă ați petrecut vreodată o zi afară în căldură transpirandu-vă fundul, având poftă de pepene verde și evitând aluatul prăjit (sau alte alimente care induc umezeala), atunci ați experimentat direct efectele căldurii și umezelii verii.
Pot alimentele pe care le consumam pe parcursul verii să “reducă” sa diminueze cu adevărat
cantitatea de căldură
pe care o percepe corpul nostru
și cantitatea de transpirație pe care o producem ?
Răspunsul este DA – și vă vom oferi câteva sfaturi și trucuri simple pentru a vă menține uscat și plin de energie în această vară!
Medicina Chineză este despre Echilibru
După cum probabil știți, medicina chineză se referă la echilibru – așa că dacă vara este exces de căldură, primul nostru obiectiv este să echilibrăm căldura cu puțină răcoare.
În lunile de iarnă este exact opusul, scopul nostru este să echilibrăm frigul cu alimente calde precum supa, tocană etc.
În lunile de vară, Medicina Chineză recomanda evitarea transpirației excesive,
deoarece transpirația în exces
poate duce la epuizarea energiei Yin. (Energia Yin este un concept mai larg care include de exemplu si lichidele corporale, cum ar fi sângele).
Epuizarea energiei Yin poate duce la simptome de bufeuri crescute în timpul menopauzei, oboseală, lipsă de umiditate și hrănire a mușchilor,
ceea ce poate duce la leziuni musculare
și alte afecțiuni dureroase
și multe altele!
Medicina chineză recomanda ca cea mai potrivita formă de exercițiu corporal în timpul lunilor de vară :
mersul rapid,
yoga
sau alte exerciții de alchimie interna,
jogging ușor, înot și grădinărit,
pentru a numi doar câteva.
Scopul este de a-ți păstra energia Yin și resursele de Yin,
Scopul e acela de a cunoaște limitele corpului tău
și scopul este de “reducerea cantității de transpirație” exercitată.
Dacă te antrenezi pentru un maraton sau un alt eveniment,
atunci medicina chineză ar recomanda ca un antrenament viguros să aibă loc în perioadele mai răcoroase ale zilei – cu scopul de a prezerva energia Yin cât mai mult posibil.
Medicina Chineză – Recomandări pentru alimente de vară
În primul rând, dacă sunteți o persoană care suferă de căldură sau umezeală in exces pe timp de vară, încercați acupunctura!
Acupunctura funcționează pentru a preveni apariția căldurii și a umezelii verii prin punctele de acupunctură care eliberează căldură și armonizează splina pentru a preveni apariția excesului de umezeala interna.
În al doilea rând, să ne concentrăm pe răcorirea și armonizarea termică a corpului pentru a reduce și a rezolva simptomele de căldură și umezeală din anotimpul verii.
1) Pepenele verde:
Există un motiv pentru care pepenele verde este consumat pe scară largă în lunile de vară.
Pepenele verde conține multe proprietăți care îl fac ideal pentru răcorire: conține vitamine, minerale, zaharuri simple și apă si ne ajuta să ne păstram răcoarea interna
Încercați să mâncați cât mai mult miez si sa ajungem cât mai aproape de coajă, deoarece există sub coaja amplificatorul ai efectelor sale diuretice.
Știați că castravetele este vărul pepenelui și că întregul pepene este comestibil (?!)
2) Fasolea mung
sau supă de fasole mung:
fasolea mung ajută la eliminarea căldurii și a toxinelor din organism,
echilibrează organele și pielea
și tonifică Qi-ul (suflul nostru vital)…
S-a demonstrat că fasolea mung reglează temperatura corpului și previne insolația.
Probabil că nu ai cine ce poftă de o supă de fasole mung sau poate nici măcar nu știi ce este aceea o fasole mung, dar fasolea mung este surprinzător de dulce și gustoasă!
3) Ceai de mentă:
Menta este clasificata ca o plantă racoritoare, acra, care poate ameliora căldura din cap și piept.
Se bea rece sau la temperatura camerei.
Dacă nu cultivați deja mentă în grădina dvs., mergeți si culegeți varianta sălbatică si faceți asta pentru ca această plantă este ușor de cultivat și daca o producem intr-un ghiveci sau in propria curte putem începe să ne facem propriul ceai!
4) Evitați activitățile în aer liber în cele mai calde ore ale zilei.
5) Electroliți:
completarea nivelului de lichide și săruri / electroliți sunt foarte importante.
Completand doar cu apă riscam sa facem despletit de Sodiu sau hiponatremie.
Hiponatremia, apare atunci când bem prea multă apă și diluam sărurile din organism.
Țineți minte sa consultați specialistul acupunctor pentru a regla dozele ce va sunt potrivite in funcție de Constitutia si statusul sănătății dumneavoastră dacă aveti suferinte si aveti prescrise unele medicații de durata.
Centrul Metodologic Acupunctura Ayurveda Dr Florin Bebeșel
Like & Share pentru a fi de folos apropiaților dumneavoastră si pentru a susține eforturile noastre de informare ce țin de Sanatate Starea de Bine si Longevitate.