Este deja recunoscut științific faptul ca Acupunctura este un instrument de control eficient în durere.
Haideți sa vedem ce se petrece dacă durerea persista. Dacă rămâne mult timp netratată.
“tulburările de anxietate pot fi prezente la până la 60% dintre pacienții cu durere cronică”
Căi ale creierului circuitele neuronale,
Neuroplasticitatea,
Genetica.
Anxietatea, durerea cronică și creierul
Un nou studiu explorează mecanismele care stau la baza rolului durerii cronice în apariția si dezvoltarea tulburarii anxioase asociate dificultăților de adaptare.
Aceste descoperiri sugerează o modalitate prin care modificările funcționale cronice induse de durere în circuitele neuronale pot duce la anxietate.
Durerea cronică și tulburările de anxietate sunt adesea legate, iar modificările circuitelor neuronale ale creierului pot fi un motor al acestei relații, potrivit constatărilor unui model de studiu pe animale.
Deși durerea servește drept „o alarmă biologică” pentru leziunile iminente sau reale ale corpului, pe care mulți clinicieni o descriu drept reacție de adaptare la solicitarile mediului prin mecanismul de „luptă sau fugi”, durerea cronică ce se transforma prin cronicizare (cronos – timp – proces indelungat) într-un factor de stres persistent produce stări emoționale de ne’adaptare, incluzand depresia și tulburări de anxietate. , au scris Naoki Yamauchi, PhD, de la Universitatea Hokkaido, Sapporo, Japonia, și colegii lor în lucrarea lor.
Studiile preclinice care utilizează modele pe animale expuse la mecanisme de durere cronică au arătat depresie și comportamente asemănătoare anxietății, care sugerează „că durerea cronică provoacă modificări plastice în circuitele neuronale și dă naștere la emoții negative, cum ar fi depresia și anxietatea”, au observat cercetătorii.
Cu toate acestea, mecanismul din spatele acestei asocieri rămâne neclar, au scris ei.
Sunt oare circuitele neuronale, sau căile Neuroplasticitatii cerebrale, la persoanele cu durere cronică, deja pregătite pentru anxietate?
În studiul lor, publicat în Scientific Advances, Yamauchi și colab. au folosit un model de studiu la șoareci pentru a examina modul în care căile cerebrale pot fi implicate în dezvoltarea anxietății în contextul durerii cronice.
Mai exact, au folosit electrofiziologia pentru a măsura activitățile neuronilor din creierul șoarecilor care au fost supuși la 4 săptămâni de durere cronică.
Neuroplasticitatea
Descoperirile lor: durerea cronică a fost asociată cu o anumită modificare neuroplastică inițiată în regiunea creierului cunoscută sub numele de nucleul pat al striei terminale (BNST). Ei au definit BNST ca „o structură a creierului anterior implicată în stări emoționale negative, cum ar fi anxietatea și frica”, despre care se știe că este asociată cu anxietatea dezadaptativă.
Genetica
Yamauchi și echipa au confirmat, de asemenea, asocierea dintre anxietate și durere folosind chemogenetica, o tehnică care manipulează activitatea neuronală, pentru a restabili activitatea căii neuronale care a fost suprimată de durerea cronică. Această restaurare a atenuat anxietatea dezadaptativă provocată de durere.
În plus, cercetătorii au folosit genetica moleculară pentru a arăta că durerea cronică a îmbunătățit activitatea unui subset de neuroni BNST care exprimă transcrierea reglată de cocaină și amfetamine (CART). Excitabilitatea crescută „a acestor neuroni anume a contribuit la inhibarea neuronilor BNST la LH și a indus un comportament asemănător anxietății, au declarat cercetătorii.
În general, aceste rezultate „sugerează că inhibarea susținută a neuronilor BNST anterodorsali (adBNST) care proiectează LH joacă un rol esențial în comportamentul de anxietate cronic indus de durere.” ¹
CONCLUZII
Recomandări practice
Descoperirile au fost limitate de utilizarea unui model de șoarece, iar mecanismele neuronale specifice din spatele depresiei și anxietății cronice induse de durere nu au fost încă explicate pe deplin, au scris cercetătorii în lucrarea lor. Cu toate acestea, au reușit să demonstreze că manipularea neuronilor adBNST induce tulburări psihiatrice caracterizate prin anxietate dezadaptativă și oferă o bază pentru cercetări ulterioare.
Examinarea neurobiologiei durerii este întotdeauna utilă și „mai ales atunci când mecanismul creierului pentru [descoperiri] a fost neclar”, a spus David Cosio, dr., ABPP, psiholog la Jesse Brown VA Medical Center din Chicago. „Cu toate acestea, amintiți-vă că încă vorbim despre modul în care acest lucru afectează șoarecii, nu oamenii”, a menționat el.
Dr. Cosio a spus că nu a fost deosebit de surprins de constatări. „Știm deja că există o relație puternică între anxietate și durere cronică”, a spus el. „De fapt, studiile mai noi sugerează că tulburările de anxietate pot fi prezente la până la 60% dintre pacienții cu durere cronică”.
Ceea ce este nou este că, „aceste descoperiri sugerează o modalitate prin care modificările funcționale cronice induse de durere în circuitele neuronale pot duce la anxietate dezadaptativă”, a spus dr. Cosio. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări și „găsirea acelorași schimbări la oameni ar fi următorul pas logic”, a menționat el.
Aici, dr. Cosio și Demyan discută despre cum să gestionezi anxietatea dezadaptativă la persoanele cu durere cronică.
Dezvăluiri: Studiul a fost susținut de Grant-in-Aid pentru cercetare științifică (B) și pentru Challenging Research (Exploratory), Grant-in-Aid pentru colegii JSPS de la Societatea Japoneză pentru Promovarea Științei (JSPS) și Japonia Agenția pentru Cercetare și Dezvoltare Medicală (AMED).