Ce este HRV? Conform Harvard Medical School

Un articol publicat în 3 aprilie 2024 pe care îl prezentăm și noi publicului cititor în limba română : drepturile de autor sunt ale sursei. Linkul original disponibil în finalul articolului

Când vine vorba de sănătatea ta, acum este mai ușor ca niciodată să măsori și să urmărești o varietate de informații.

În confortul propriului cămin, putem verifica greutatea, tensiunea arterială, numărul de pași, caloriile, ritmul cardiac și nivelul glicemiei.

Cercetătorii explorează un alt indicator numit variabilitatea ritmului cardiac (HRV), care ar putea fi un marker al rezilienței și al flexibilității comportamentale.

Ce este HRV?


HRV este pur și simplu o măsură a variației în timp dintre bătăile inimii. Această variație este controlată de o parte primitivă a sistemului nervos numită sistem nervos autonom (ANS).

ANS funcționează în fundal, reglând automat ritmul cardiac, tensiunea arterială, respirația, digestia și alte funcții esențiale.

Sistemul nervos autonom este împărțit în două componente principale: sistemul nervos simpatic și sistemul nervos parasimpatic, cunoscute și sub denumirile de mecanismul de “luptă sau fugi” și răspunsul de relaxare.

Creierul procesează constant informații într-o regiune numită hipotalamus.

ANS transmite semnale către hipotalamus, care apoi dă instrucțiuni corpului fie să stimuleze, fie să relaxeze diverse funcții.

Acesta răspunde nu doar la o noapte de somn prost sau la o interacțiune tensionată cu șeful, ci și la vești entuziasmante, cum ar fi logodna, sau la o masă sănătoasă și delicioasă.

Corpul nostru gestionează o mulțime de stimuli, iar viața continuă.

Totuși, dacă suntem expuși constant unor factori perturbatori, precum stresul, somnul insuficient, dieta nesănătoasă, relațiile disfuncționale, izolarea sau lipsa exercițiului fizic, acest echilibru poate fi perturbat, iar răspunsul de “luptă sau fugi” poate intra în overdrive – Supradoza

Monitorizarea variabilității ritmului cardiac


Standardul de aur pentru analiza HRV este o bandă lungă de electrocardiogramă realizată în cabinetul medicului.

În ultimii ani, însă, companiile au lansat aplicații și monitoare de ritm cardiac portabile care oferă funcționalități similare.

Deși precizia acestor metode este încă supusă cercetărilor, tehnologia se îmbunătățește.

Dacă vrei să încerci, monitoarele cu curea pentru piept tind să ofere măsurători mai precise ale HRV decât dispozitivele purtabile pe încheietură.

HRV poate oferi o metodă neinvazivă de a semnala dezechilibrele din sistemul nervos autonom.

Pe baza datelor colectate de la mulți oameni, dacă sistemul este în mod predominant în modul “luptă sau fugi”, variația dintre bătăile succesive ale inimii tinde să fie mai mică.

Dacă sistemul este într-o stare mai relaxată, variația dintre bătăi poate fi mai mare.

Acest lucru sugerează posibilități interesante.

Persoanele cu HRV ridicat pot avea o condiție cardiovasculară mai bună și pot fi mai rezistente la stres.

HRV poate oferi, de asemenea, feedback personalizat despre stilul tău de viață și poate motiva persoanele care iau în considerare schimbări pentru a duce o viață mai sănătoasă.

Poți observa o legătură între schimbările HRV și integrarea mai multor practici de mindfulness, meditație, somn sau activitate fizică în viața ta.

Pentru cei pasionați de date și numere, HRV ar putea fi o modalitate de a monitoriza reacțiile sistemului nervos nu doar la mediul înconjurător, ci și la emoții, gânduri și sentimente.

Concluzia


Există încă întrebări legate de acuratețea, fiabilitatea și utilitatea generală a monitorizării HRV.

Deși HRV a fost asociată cu condiția fizică generală, corelația dintre schimbările HRV și funcționarea sistemului nervos autonom necesită mult mai multe cercetări.

Cu toate acestea, dacă decizi să folosești HRV ca pe un alt indicator al sănătății tale, nu deveni prea încrezător dacă HRV-ul tău este ridicat sau prea îngrijorat dacă este scăzut.

Consideră HRV ca o altă modalitate de a înțelege cum răspund corpul și mintea ta la experiențele zilnice.

Adapted from a Harvard Health Blog post by Marcelo Campos, MD

https://www.health.harvard.edu/blog/heart-rate-variability-new-way-track-well-2017112212789