Caz Clinic AVC pt Dr. Cardiolog Camelia Ober
In Romania cunoaștem clișeele pe care un pacient anonim de vârsta a treia le parcurge in sistemul de asigurare a sănătății. Moare. Dar intr o tara mai blândă cu bătrânii…(?) In terapia intensiva bătrânii cu astfel de afecțiuni care își pierd cunoștiința … mai au o șansa… (?)
Un bărbat în vârstă de 84 de ani care suferea de diabet și hipertensiune arterială de mai bine de 10 ani a fost tratat cu medicamente occidentale în mod regulat pentru a-și controla simptomele.
Pe 21 ianuarie 2008, a suferit brusc o slăbiciune generală la urcarea scărilor.
Ulterior și-a pierdut cunoștința și a fost trimis la secția de urgență a spitalului nostru spune un coleg medic.
Din cauza insuficienței respiratorii, a fost pus pe suport cu un ventilator.
După internare, nici o tomografie computerizată a creierului (CT) și nici imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) nu au detectat vreo hemoragie sau infarct nou dezvoltat.
S-a descoperit însă că avea un nivel ridicat de enzime miocardice, coroborat prin electrocardiografie, care a evidențiat supradenivelare ST-T în V4-V5.
Astfel, s-a presupus că pacientul a suferit de infarct miocardic acut și șoc cardiogen și a fost ulterior transferat la o secție de terapie intensivă cardiacă.
Pe 27 ianuarie, pacientul a fost înțărcat de la ventilator, dar avea totuși un scor GCS de 8 (E1V2M5).
Pe 29 ianuarie, din cauza unei tulburări persistente de conștiență, a fost supus din nou RMN cerebral, care a evidențiat un infarct parțial în arterele cerebrale drepte și mijlocii.
A doua zi, a fost transferat la o secție de terapie intensivă din cadrul Departamentului de Neurologie pentru evaluare și tratament ulterioare.
În aceeași zi, a suferit o hemoragie gastrointestinală.
La 1 februarie, pacientul a dezvoltat fibrilație atrială intermitentă asociată cu o frecvență ventriculară rapidă și, prin urmare, a primit consultație și tratament de la medicii cardiovasculari.
Pe 5 februarie a prezentat în mod repetat tahicardie ventriculară, de la care și-a revenit după un tratament cu un defibrilator extern automat (DEA).
Pe 12 februarie, RMN-ul cerebral a indicat că infarctul și transformarea hemoragică au apărut în ambele părți ale
talamusului, pedunculul cerebral drept, lobul occipital drept și zona temporal-parietală dreaptă.
Pe 18 februarie, pacientul a suferit o infecție urinară combinată cu pneumonie și sepsis, dar remisiunea a fost obținută în urma tratamentului cu antibiotice.
Ulterior, nu a prezentat nicio îmbunătățire aparentă a conștienței și a prezentat semne de hemiplegie stângă, care a fost considerată a fi cauzată de encefalopatie hipoxică.
Pe 27 februarie, cu un GCS de 8, a fost supus unui consult și a început tratamentul cu acupunctură.
3.1.2. Tratament
După trei tratamente de acupunctură, pacientul a recăpătat treptat capacitatea de răspuns,
astfel încât să poată urma comenzi simple de acțiune.
Ulterior, a fost transferat într-o secție obișnuită din cadrul Departamentului de Neurologie cu un GCS de 11 și slăbiciune pe partea stângă.
După 14 tratamente, pacientul a putut răspunde corect la întrebări și, prin urmare, a fost transferat într-o secție de reabilitare.
În această perioadă, a dezvoltat angină pectorală și hiponatremie, care s-au îmbunătățit după aplicarea nitroglicerinei sublinguale, precum și o ajustare a dietei pentru a-și crește aportul de sare (facilitată de dieteticieni).
După 17 tratamente, și-a recăpătat complet cunoștința și a avut un GCS de 15.
După 20 de tratamente, pacientul a prezentat o îmbunătățire suplimentară și a fost externat din spital.
Sedinte terapeutice de acupunctura pentru un pacient cu AVC
(GCS: Scale de coma Glasgow; *: extremitate superioara dreapta/extremitate inferioara dreapta/extremitate superioara stanga/extremitate inferioara stanga)
++++
Pt Camelia Ober