Cardiopatii? Probleme neurodegenerative? Depresie rezistentă la tratamente ?!Studii și cercetări asupra proprietăților boabei de cacao în sănătate.

s-a descoperit că :
cacaua ( ce este procesată de către toți producătorii prin “fermentație” și apoi “coaptă” în diferite registre termice 45-50*C apoi unele sunt duse chiar până la 115*C)

  • reduce colesterolul LDL „rău”, – are un efect de subțiere a sângelui similar cu aspirina,
  • îmbunătățește glicemia și
  • reduce inflamația

a avea mereu la noi câteva bucăți de ciocolată crudă poate fi garanția ca vom putea avea o după-amiază excelentă, fără suprastimularea și senzația de nervozitate pe care o aduce cafeaua.

Scăderea depresiei și generarea unei stări de bună dispoziție ușor stimulativă de datorează efectului de stimulare cerebrala a secreției unor endorfine si neuromediatori ce îndepărtează proasta dispoziție.

Mai multe studii au descoperit că polifenolii, cum ar fi cei din cacao, pot reduce riscul de boli neurodegenerative, cacao produce îmbunătățirea funcției creierului și stimularea fluxului sangvin la acest nivel.

Flavonolii sunt substanțe implicate în procesele biochimice care produc neuroni și molecule ce sunt deosebit de importante pentru funcționarea creierului nostru.

Flavonolii influențează producția de oxid nitric, care relaxează mușchii vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul de sânge și alimentarea cu sânge a creierului.

Un studiu (5) de două săptămâni pe 34 de adulți în vârstă cărora li s-a administrat cacao cu conținut ridicat de flavanoli

a constatat că fluxul de sânge către creier a crescut cu 8% după o săptămână și cu 10% după două săptămâni.

Alte studii (6,7,8) sugerează că aportul zilnic de flavonoli de cacao poate îmbunătăți performanța mentală la persoanele cu și fără deficiențe mentale.

Deși aceste cercetări indică un rol pozitiv pe care îl are cacaua asupra sănătății creierului și posibile efecte pozitive asupra bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson, lumea medicală consideră ca întotdeauna ca este nevoie de cat mai multe studii…

Efectele pozitive asupra stării de spirit se pot datora flavonolilor din cacao, conversiei triptofanului în serotonină, stabilizator natural al dispoziției.

Un studiu9 privind consumul de ciocolată și nivelul de stres la femeile însărcinate a constatat că consumul mai frecvent de ciocolată a fost asociat cu stresul redus și cu o stare de spirit îmbunătățită la bebeluși.

În plus, un studiu10 efectuat pe bărbați în vârstă a arătat că consumul de ciocolată a fost legat de îmbunătățirea sănătății generale și de o stare de bine mai bună.

Deși rezultatele acestor studii sunt promițătoare, este nevoie de și mai multe cercetări pentru ca farmacia de sinteză să nu fie in ? locuită . .

Depresia este dificil de tratat cu medicamentele de sinteză.

Se estimează că 100 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie rezistentă la tratament, definită ca o tulburare depresivă majoră care nu a răspuns la cel puțin două tratamente antidepresive. Aproximativ jumătate dintre cei afectați nu pot îndeplini sarcinile zilnice de rutină.

„Ratele de răspuns în acest grup cu depresie rezistentă la tratament sunt de obicei între 10 și 20%,” citește articolul în The Guardian aici

Așadar cele câteva idei despre utilitatea consumului de cacao va pot pune pe gânduri așa încât să aveți în vedere lecturi suplimentare dar și beneficiile în diabet, rezistența la insulină, scăderea forței mușchiului cardiac , subțierea sângelui, scăderea colesterolului și a arteriosclerozei.

Dacă nu și a depresiei.

Resurse

1.Studiul “Cocoa, blood pressure, and vascular function”, publicat în Frontiers in nutrition 4 (2017): 36, autori: Ludovici, Valeria, et al.
2.Studiul “Effect of cocoa on blood pressure.”, publicat în Cochrane Database of Systematic Reviews 8 (2012), autori: Ried, Karin, et al.
3.Studiul “Cocoa and human health: from head to foot—a review.”, publicat în Critical reviews in food science and nutrition 56.1 (2016): 1-12, autori: Araujo, Quintino Reis De, et al.
4.Studiul “Cocoa flavanol intake and biomarkers for cardiometabolic health: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.”, publicat în The Journal of nutrition 146.11 (2016): 2325-2333, autori: Lin, Xiaochen, et al.
5. Studiul “Cerebral blood flow response to flavanol-rich cocoa in healthy elderly humans.”, publicat în Neuropsychiatric disease and treatment 4.2 (2008): 433, autori: Sorond, Farzaneh A., et al.
6. Studiul “Benefits in cognitive function, blood pressure, and insulin resistance through cocoa flavanol consumption in elderly subjects with mild cognitive impairment: the Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) study.”, publicat în Hypertension 60.3 (2012): 794-801, autori: Desideri, Giovambattista, et al.
7. Studiul “Cocoa flavanol consumption improves cognitive function, blood pressure control, and metabolic profile in elderly subjects: the Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) Study—a randomized controlled trial.”, publicat în The American journal of clinical nutrition 101.3 (2015): 538-548, autori: Mastroiacovo, Daniela, et al.
8. Studiul “Intake of flavonoid-rich wine, tea, and chocolate by elderly men and women is associated with better cognitive test performance.”, publicat în The Journal of nutrition 139.1 (2009): 120-127, autori: Nurk, Eha, et al.
9.Studiul “Sweet babies: chocolate consumption during pregnancy and infant temperament at six months.”, publicat în Early human development 76.2 (2004): 139-145, autori: Räikkönen, Katri, et al.
10. Studiul “Chocolate, well-being and health among elderly men.”, publicat în European journal of clinical nutrition 62.2 (2008): 247-253, autori: Strandberg, T. E., et al.
11.Studiul “Effects of cocoa antioxidants in type 2 diabetes mellitus.”, publicat în Antioxidants 6.4 (2017): 84, autori: Ramos, Sonia, María Angeles Martín, and Luis Goya.
12.Studiul “The association between dietary flavonoid and lignan intakes and incident type 2 diabetes in European populations: the EPIC-InterAct study.”, publicat în Diabetes care 36.12 (2013): 3961-3970, autori: Zamora-Ros, Raul, et al.
13.Studiul “Association between more frequent chocolate consumption and lower body mass index.”, publicat în Archives of internal medicine 172.6 (2012): 519-521, autori: Golomb, Beatrice A., Sabrina Koperski, and Halbert L. White.
14.Studiul “Chocolate with high cocoa content as a weight-loss accelerator.”, publicat în International Archives of Medicine 8.55 (2015): 8, autori: Bohannon, Johannes, et al.
15.Studiul “Potential for preventive effects of cocoa and cocoa polyphenols in cancer.”, publicat în Food and Chemical Toxicology 56 (2013): 336-351, autori: Martin, Maria Angeles, Luis Goya, and Sonia Ramos.
16.Studiul “Does flavanol intake influence mortality from nitric oxide-dependent processes? Ischemic heart disease, stroke, diabetes mellitus, and cancer in Panama.”, publicat în International journal of medical sciences 4.1 (2007): 53, autori: Bayard, Vicente, et al.
17. Studiul “Dietary patterns and the adenomacarcinoma sequence of colorectal cancer.”, publicat în European Journal of Nutrition 44.5 (2005): 311-318, autori: Rouillier, Philippe, et al.
18. Studiul “Correlation analysis of cocoa consumption data with worldwide incidence rates of testicular cancer and hypospadias.”, publicat în International journal of environmental research and public health 6.2 (2009): 568-578, autori: Giannandrea, Fabrizio
19.Studiul “Cancer protective properties of cocoa: a review of the epidemiologic evidence.”, publicat în Nutrition and Cancer 61.5 (2009): 573-579, autori: Maskarinec, Gertraud.
20.Studiul “Unsweetened natural cocoa has anti-asthmatic potential.”, publicat în International Journal of Immunopathology and Pharmacology 27.2 (2014): 203-212, autori: Awortwe, C., et al.
21.Studiul “Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women.”, publicat în The Journal of nutrition 136.6 (2006): 1565-1569, autori: Heinrich, Ulrike, et al.
22.Studiul “Consumption of flavanol-rich cocoa acutely increases microcirculation in human skin.”, publicat în European journal of nutrition 46.1 (2007): 53-56, autori: Neukam, Karin, et al.
23.Studiul “Flavonoid-rich nutrients for the skin.”, publicat în Nutrition for Healthy Skin. Springer, Berlin, Heidelberg, 2010. 85-90, autori: Stahl, Wilhelm.
Healthline: „11 Health and Nutrition Benefits of Cocoa Powder”, https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits 
Web MD: „Health Benefits of Cacao Powder,” https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cacao-powder